Presentació.

Aquest blog pretén donar suport didàctic en l'aprenentatge del món volcànic. Peró no tan sols això sinó aportar informació a tot aquell que vulgui conèixer els volcans des de dintre. Si ja saps del que parlem pots donar una volta, però si la teva curiositat et porta a descobrir aquest sorprenent fenomen, pots començar des de el principi, per la entrada més antiga i continuant fins a la més recent, d'aquesta manera l'aprenentatge serà gradual i continu.


martes, 8 de noviembre de 2011

Què és un volcà?

Per saber que és un volcà primer hem de donar una petita repassada a les parts de la terra i la tectònica de plaques. Podríem comparar la estructura de la terra amb un ou dur, si agafem l'ou i el partim per la meitat podem diferenciar tres parts, igual que si ho féssim amb el globus terraqüi. Al centre hi trobem el el rovell de l'ou, que a la nostre comparativa seria el nucli de la terra, si ens fixem amb la clara de l'ou, podem comparar-la amb el mantell de la terra, i per últim, la closca el ou serà la nostre escorça terrestre o litosfera, la part de la terra on es desenvolupa la vida. 







Aquest escorça terrestre esta formada per plaques tectòniques (podríem dir que es com una pilota de futbol, feta a pedaços) aquests pedaços a la terra podem considerar que son sis de importants, tot hi que n'hi han 12, aquestes estan en moviment continu això provoca els terratrèmols, la formació de muntanyes, valls... I en el cas que ens interessa, quan s'esquerden o s'enfonsen una sota l'altre donen lloc als volcans.

Així doncs un volcà es un punt de la escorça terrestre que pot trobar-se en els continents o en el fons dels oceans, per on s'expulsa al exterior el magma y els gasos y matrials piroclàstics del interior de la terra a elevades temperatures.



Parts de un volcà que cal distingir:

  • El focus volcànic o cambra magmàtica: zona a l'interior de la terra a gran temperatura, on les roques es fonen i es genera el magma.
  • La xemeneia, es a dir l'esquerda que comunica el focus amb l'exterior.
  • El cràter, que és l'acabament de la xemeneia en forma d'embut.
  • El con volcànic, envolta el cràter i s'ha format amb els expulsats pel volcà. De vegades es formen a les faldes del volcà uns cons més petits anomenat cons adventicis.


No hay comentarios:

Publicar un comentario